Etichete

, , ,

Mai jos va redam modul de calcul si explicatiile privind indemnizatia de maternitate:

Indemnizatia de maternitate neta = cuantumul indemnizatiei de maternitate – CAS.

Cuantumul indemnizatiei de maternitate = media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei  *85% * numarul de zile lucratoare din concediul medical.

Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei = baza de calcul a indemnizatiei / zile baza de calcul.

Explicatii:
Baza de calcul a indemnizatiei = suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.

Zile baza de calcul = numarul total de zile lucratare pentru care s-a achitat contributia in ultimele 6 luni.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.

Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical.

Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei se pastreaza aceeasi pe toata durata concediului de maternitateIndemnizatia poate sa difere de la luna la luna in functie de zilele lucratoare.

Concediul de maternitate nu se impoziteaza (art.42 lit.a din Codul fiscal), se suporta integral din FNUASS.

Indemnizatia de maternitate nu se plateste din fondul de salarii, nu este supusa impozitului pe salarii, deci nu se aplica nici deducere personala. (art.56 din Codul fiscal, pct.88 din Normele de aplicare a Codului fiscal, art.3 din OMFP 19/2005).

Pentru indemnizatia de maternitate nu se calculeaza contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj: pe durata concediului de maternitate contractul de munca se suspenda de drept, conf.art.50 lit.a din Codul muncii, iar contributia la somaj potrivit art. 27 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede ca retinerea contributiei nu se aplica in cazul in care raporturile de munca  sunt suspendate potrivit legii.

CAS contributia de asigurari sociale se calculeaza la salariul minim brut pe economie, astfel: 600*10.5%*nr.zile cm/nr.zile lucratoare in luna.

 

sursa: http://www.contabun.ro

Reclame