Etichete

, , , , ,

Decizia de a avea un copil este foarte importanta pentru ca viata acelui cuplu, acelei persoane se va schimba in mod radical. Atunci cand decidem sa ne marim familia si sarcina apare este un moment de mare bucurie. Dar ce faci atunci cand mai ai un copil? Cum ii spui? Cum il pregatesti pentru noua viata? Cum il inveti sa isi iubeasca fratiorul sau surioara si sa nu fie gelos?

Ne marim familia - Pregateste-ti copilul pentru un nou fratior

Unii parinti sunt atat de emotionati de veste incat ii spun copilului lor imediat, insa altii, pentru a inlatura orice risc, asteapta sa treaca primul trimestru atunci cand exista posibilitati mai mari de pierdere a sarcinii.

Este foarte important cum ii veti spune copilului despre noul bebelus pentru ca el va avea tendinta de a va „imita” starea de spirit. Daca veti fi bucurosi, si el va fi bucuros. Daca veti fi tristi si i-o veti spune ca pe un regret, ca si cum i-ati cere iertare, atunci o sa inteleaga ca e vorba de ceva rau.

In general copiii sunt destul de pregatiti pentru o sarcina sau stiu in principiu ce inseamna acest lucru pentru ca vad in jurul lor femei insarcinate, rude, prieteni de familie, mame ale copiilor din parc etc. Copiii mai mari pot fi chiar foarte curiosi despre „mecanismele” unei sarcini precum dezvoltarea lui in interiorul corpului mamei, cum se hraneste, cum doarme etc. S-ar putea sa vi se intample chiar sa intrebe cum a ajuns copilul acolo, dar nu este nevoie sa ii explicati intreg procesul de fapt. Ei vor sa stie (in general) daca nu cumva de la semintele de pepene pe care si ei le-au mancat s-a intamplat minunea.

Ne marim familia - Pregateste-ti copilul pentru un nou fratiorIata un scurt ghid despre cum puteti sa va faceti copilul mai mare sa inteleaga venirea pe lume a copilului mai mic din familia voastra:

Atunci cand ii dati vestea ca va avea un fratior sau o surioara trebuie sa tineti cont ca ei nu au notiunea timpului asa ca puteti sa ii spuneti ca se va naste dupa Craciun, sau in jurul sarbatorilor pascale etc. Daca el intreaba despre copil, de unde vine de exemplu, puteti sa ii spuneti ca din burtica mamei.

Ca sa inteleaga mai bine despre ce e vorba, puteti sa ii povestiti despre momentul in care erati insarcinata cu el, cand s-a nascut si a crescut. Poate mai aveti hainute de atunci cand era un bebelus sau jucarii, le puteti arata poze din timpul sarcinii, de la nastere etc. Copilul trebuie sa inteleaga cat de frumoasa a fost acea perioada pentru voi, cat de mic si scump era si cat de frumos va fi si pentru el acum sa expriementeze acelasi lucru cu noul sau fratior cand va veni timpul.

Trebuie sa intelegi daca pe zi ce trece sentimentele lui fata de bebelus vor fi diferite. Si corpul vostru se va modifica in timp, va va creste burtica si nu veti mai putea face lucrurile pe care le puteati inainte (sa va jucati cu el, sa alergati, sa il luati in brate) iar el s-ar putea sa se supere din aceasta cauza. Ascultati-i ofurile si incercati sa il intelegeti si sa nu il faceti sa se simta vinovat chiar si atunci cand sentimentele lui nu vor fi tocmai pozitive.Ne marim familia - Pregateste-ti copilul pentru un nou fratior
In tot cee ce faceti este bine sa il includeti si pe cel mic. Asa el se va simti important, va simti ca face parte din „echipa” si va stii ca va bazati pe el, „fratele sau sora mai mare”. Trebuie sa se simta inclus in noul mod de viata si sa simta aceasta exprienta unica. Puteti sa il lasati sa va atinga burtica si sa il simta sau sa il asculte pe cel mic, puteti sa il luati la vizitele medicale sa isi vada fratiorul sau sa ii auda cum ii bate inimioara. Multi copii asociaza spitalul cu oamenii bolnavi, iar daca va va insoti va intelege ca nu e asa, ca este important sa mergi la doctor, plus ca, orice curiozitate pe care o va avea, si-o va putea lamuri cu medicul. De asemenea, pentru a-l include in pregatirile pentru venirea pe lume a noul copil puteti sa va duceti impreuna sa cumparati hainute sau ce mai e nevoie si sa il lasati si pe el sa aleaga. Puteti sa il intrebati ce nume prefera. S-ar putea sa va surprinda.

Citeste cu el carti despre dezvoltarea copilului. O sa ii placa sa stie cand i se vor dezvolta degetele si alte curiozitati pe care s-ar putea sa le aiba.

Acum ca asteptati un nou copil, este posibil ca toata atentia odata intreptat catre copilul mai mare sa se directioneze catre sarcina, iar el sa se simta neglijat si sa fie gelos. Este bine sa ii amintiti cat de important este el pentru voi, sa ii vorbiti mereu de bine si sa ii dati dovezi de iubire. Este frumos sa il faceti sa inteleaga care este rolul lui, de frate mai mare, dar ca acest lucru nu inseamna ca nu este copilasul vostru mic. Veti vedea ca starea lui de spirit se poate schimba (in rau) iar acesta nu este decat un test pentru a vedea cat de mult il iubiti.

Ne marim familia - Pregateste-ti copilul pentru un nou fratior
Multi copii sunt fascinati de bebelusi, asa ca puteti sa ii cumparati copilului vostru o papusa-bebelus de care sa aiba grija. Il putei invata ca are nevoie sa fie hranit, sa i se schimbe scutecele, sa fie ingrijit, iubit, sa i se citeasca povesti, etc. Astfel, copilul vostru va empatiza mai mult cu voi si va invata cum sa va ajute in cazul in care e nevoie de ajutorul lui.

Atunci cand se va naste bebelusul, copil mai mare trebuie sa stie exact ce se intampla, unde sunteti si cat timp veti sta acolo. De asemenea, este bine sa il lasati in grija unor persoane cu care este obisnuit si pe care le iubeste (bunici etc.).

Nu ezitati sa ii cereti ajutorul daca aveti nevoie de ceva si lasati-l sa „interactioneze” cu bebelusul. Invatati-l sa il tina in brate. Veti vedea ca relatia dintre ei va deveni puternica astfel

Este foarte important ca dupa ce veti naste, rutina sa fie aceeasi. Acest lucru inseamna sa va culcati copilul mai mare la aceleasi ore, sa ii dati de mancare la aceleasi ore, sa ii respectati programul de joaca (si chiar daca devine galagios trebuie sa stiti ca bebelusii se pot adapta) etc. Nu faceti schimbari majore pentru ca va avea de suferit.

Pregatiti-i un cadou din partea bebelusului dar si din partea voastra atunci cand va veti intoarce de la spital. Va fi fericit sa primeasca ceva, plus ca isi va crea o amintire frumoasa.

 

sursa: http://kidz.garbo.ro